Și la Ruginoasa se colindă!

Activități Decembrie 29, 2016

Pentru cei mai mulți români sărbătoarea Nașterii Domnului este de neconceput și de neînțeles fără colinde. Le auzim sau le fredonăm în preajma Crăciunului, dar mai ales ascultăm cântate de cei mici sau de cei mai mari la ușile sau la ferestrele noastre. Având bază biblică, aceste comori ale creații populare din tinda bisericii, au darul de a revărsa asupra colindătorilor și ascultătorilor bucuria celor care au fost martori ai Naşterii Domnului.

Cu toate acestea, în mai multe localități rurale, de mulți ani nu s-a auzit vreun „leru-i ler”. Copiii nu merg din poartă în poartă să vestească Nașterea Pruncului Iisus. Unul dintre aceste sate este Ruginoasa din județul Iași, chiar dacă cei în vârstă spun  că odată se auzeau și pe la ei glasurile copiilor ce colindau.

Anul acesta, împreună cu tinerii din filiala ATOR Ruginoasa, am pus bazele unui proiect intitulat „Și la Ruginoasa se colindă”, prin care am vrut să arătăm că și pentru cei din Ruginoasa Pruncul Sfânt a venit „să se nască și să crească, să ne mântuiască”.

De la începutul Postului Nașterii Domnului am ales câteva colinde pe care le-am repetat la întâlnirile noastre săptămânale de la Biserică. În ziua Crăciunului am participat cu toții la Sfânta Liturghie, am cântat apoi colindele tradiționale pregătite, după care l-am ajutat pe Moș Crăciun să împartă darurile pentru cei peste o sută de copii prezenți la slujbă.

Apoi, în zilele Sfintelor Sărbători am plecat la casele creștinilor din Ruginoasa pentru a-i colinda. Bineînțeles că nu am putut ajunge la toți sătenii, pentru că am avut un repertoriu bogat, dar acolo unde am fost am încercat să aducem bucuria Nașterii Domnului. Și bine înțeles că am fost primiți frumos și invitați ca și la anul să le înveselim casele cu colindele noastre.

Din reacțiile gazdelor noastre dar și ale altor săteni, acesta este pasul ce trebuia făcut pentru a reînvia această frumoasă tradiție la Ruginoasa. Sperăm ca la anul, pe lângă ceata noastră să mai formăm alte grupuri de colindători care să răsune în noaptea Sfântă „Și cântă inimile lor/ Aprinsă-i bucuria/ Că S-a născut Mântuitor/ Azi S-a născut Mesia”.

Preot Nicușor Olariu

Mai multe fotografii găsiți aici.

Citește alte articole despre: ATOR Ruginoasa