Descoperiri arheologice la Ruginoasa

Istorie Noiembrie 15, 2012

Amplasarea geografică de la Ruginoasa a favorizat întemeierea unei așezări omenești încă din cele mai vechi timpuri.

Săpăturile arheologice efectuate pe dealul Drăghici, colină înaltă de 60m ce domină satul Ruginoasa, au scos la iveala urme ale unei așezări primitive din neoliticul târziu (2800-1900 i. H.) [1]. Cercetările din anii 1926, 1932 – 1933, dar și cele din 2001, au descoperit aici o așezare cu două tipuri de locuințe (Bordeie săpate în pământ și locuințe pe temelii din piatră) cu vetre și înconjurată de un șanț în care se aduna apă. Studiind trăsăturile caracteristice ale localităților arheologice Cucuteni, Ruginoasa, Hăbășești și Fedeleșeni, cercetătorii au stabilit că aceste stațiuni fac parte din cultura Cucuteni A2 și A3, în care etapă, dispare cu totul ornamentarea bicromă, menținându-se alături de ceramica în trei culori și aceea cu ornamente incizate, precum și specia de bucătărie[2]. Din pământ s-au scos numeroase arme și unelte din os (spatule), silex (lame, străpungătoare, vârfuri de săgeată și suliță) și piatra (topoare și ciocane cu gaură pentru coadă), obiecte diverse de argila ( figurine antropomorfe și zoomorfe cu decor pictat, una ce are figurarea geometrizată a bradului întreg, pe pântece și piept, o pintaderă cu decor spiralic, greutăți pentru plasa de pescuit etc.) și chiar din metal (două inele-brățări din cupru) sau ceramică.[3]  Vasele dezgropate sunt fărâmițate și din punct de vedere al decorului se disting doua categorii de vase: unele sunt pictate, iar altele, nepictate. Cioburile fără pictură sunt totuși decorate cu ornamente variate, scobite pe rânduri sau sub formă de spirală[4]. Ceramica pictată este abundentă și caracteristică pentru această stațiune. Unele vase sunt pictate și pe dinafara și pe dinăuntru. De asemenea s-au găsit numeroase statuete umane și figurine reprezentând animale de dimensiuni variate. Interesant este faptul că s-au găsit și câteva obiecte din metal. În legătură cu aceasta, Hortensia Dumitrescu afirmă: ”Cele două obiecte din cupru de la Ruginoasa – un inel și o brățară din fire de cupru – ne permit să afirmăm că această stațiune, chiar dacă începuturile sale merg până la epoca neoliticului, s-a menținut până în epoca cuprului”. Dintre fragmentele de vase și statuete, unelte, oase de animale, descoperite în timpul cercetărilor de către Hortensia Dumitrescu cel mai important obiect și de o valoare inestimabilă este un fragment de vas cu chip uman, pe care apare un corn de animal. Această piesă este unică, însă nu s-au găsit componente care să întregească imaginea[5].

Tot pe teritoriul satului Ruginoasa au fost găsite morminte de înhumație, alături de oase aflându-se fragmente ceramice Cucuteni A, o monedă de bronz, emisiune de la Mauriciu-Tiberiu.

Continuitatea pe aceste meleaguri este dată de un strat de cultură la 500 m Vest, Sud-Vest de dealul Drăghici. Aici s-a descoperit o așezare cu ceramică Nouă și din sec. VIII-X. Pe partea dreaptă a pârâului Dumbrăvița, până spre zidul de incintă al palatului s-a descoperit o așezare din sec. XIV, XV și XVIII.[6]


[1]  Repertoriul Arheologic al Județului Iași, Iași 1985, p. 350-352

[2] Arh. St. Buc., fond Ministerul Instrucţiunii Publice, nr. III, dosar 38/10/1897, f. 1.2.7.

[3] Al. Păunescu, Evoluția uneltelor, p. 186

[4] Vasile Ciurea, Dacia, III-IV, 1927-1932, p. 53

[5] Hortensia Dumitrescu, Dacia, III-IV, 1927-1932, p. 56-87

[6] Repertoriul Arheologic al Județului Iași, Iași 1985, p. 354