Cuvânt la vizita Inalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în parohia noastră

Cuvinte duhovnicești Mai 27, 2012

Înalt Preasfințite Parinte, suntem onorați și bucuroși că în această după-amiază vă avem ca oaspete în parohia noastra din cel puțin trei motive:

În primul rând, orice vizită a unui ierarh în parohiile păstorite, este un prilej de bucurie și, de aceea; apoi, în anul dedicat Sfântului Maslu, an în care și noi ne-am aplecat mai mult asupra celor bolnavi, atât sufletește cât și trupește, ați săvârșit acestă Sfântă Taină la noi în biserică; și în al doilea rând suntem bucuroși că ați poposit la acestă seara de rugaciune acum când biserica noastră a împlinit 200 de ani de la zidire.

În 1811 marele vistiernic Săndulache Sturza zidește aici, pe domeniile, sale o casă - un palat impunător, dar nu uită și de casa lui Dumnezeu și ridică în imediata apropiere, acum două secole o biserică, pe locul unde era o biserică mai veche.

Acum 150 de ani localitatea Ruginoasa, palatul și biserica aceasta iși leagă numele de Domnitorul Unirii, Al. I. Cuza. În 1862 el cumpără palatul și domeniile de la Ruginoasa și face reparații atât la palat cât și la biserica numită de atunci biserică domnească. Doamna Elena, personaj frumos al istoriei noastre mai ales prin simplitatea și dărnicia ei, iși găsește aici liniștea, iar domnitorul venea adesea la Ruginoasa pentru a arata moldovenilor că deși petrecea mult timp la București nu uita de Moldova.

După moartea sa din exil în 1873, a fost înmormântat la Ruginoasa, lângă biserică, iar în 1907 osemintele sale au fost așezate în biserică, într-un cavou construit special. Astăzi ele nu mai sunt aici așa cum și-ar fi dorit el, pentru că în 1945, ca urmare a apropierii frontului osemintele au fost mutate la Curtea de Argeș, iar apoi la Biserica Trei Ierarhi.

Deplasându-ne în timp, acum 20 de ani, tot în luna august, PF Parinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei a resfințit biserica în urma reparațiilor și a noii picturi.

Iata de ce suntem onorati, cu mic și mare, să vă avem oaspete pe aceste meleaguri încărcate de istorie, unde au poposit și alte personalități ale istoriei și culturii noastre. În numele credincioșilor pe care îi păstoresc, vă multumesc pentru purtarea de grijă, pentru slujba, rugaciunea, cuvantul și binecuvantarea Înalt Preasfinției Voastre.