Zi de bucurie și comunicare la Ruginoasa

Activități Martie 13, 2017

În cea de a 11-a zi a lunii martie, tinerii din filiala A.T.O.R. Ruginoasa jud. Iași, coordonați de preotul paroh Nicușor Olariu,  au participat la un Training de comunicare, organizat de Departamentul de Tineret, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.  Datorită trainerilor Andrei Mocanu și Mihaela Rotaru, membri A.S.C.O.R Iași, 21 de tineri s-au familiarizat cu noțiunile teoretice despre comunicare eficientă, ascultare activă și exerciții practice.

La ora 10 ne-am adunat lângă Biserica Domnească, în locul unde se desfășoară întâlnirile noastre săptămânale, locul unde pregătim migălos fiecare activitate, așteptând cu nerăbdare sosirea celor doi voluntari. După rugăciune, ne-am așezat cu emoție pe scaune și am început cu câteva jocuri de cunoaștere, scriindu-ne apoi așteptările și temerile legate de acest training. Am aflat apoi părțile teoretice ale comunicării, înțelegând că pe lângă cea verbală, comunicările nonverbale și paraverbale sunt foarte importante. Împletind practica cu teoria, am ieșit fiecare în față, citind același text, cu alte intonații și gesturi, observând diferența imediat. De asemenea am învățat despre tonul cu care trebuie să vorbim cu cei din jur, pentru că, o vorbă din popor spune ”tonul face muzica”.

Masa de prânz am luat-o împreună, ca o familie, discutând despre tot feluri de experiențe și amintiri.

Întâlnirea a continuat cu o dezbatere, pe o temă propusă, noi fiind împărțiți în două echipe. Ambele grupe și-au susținut punctul de vedere, fiind pro sau contra, cu argumente sigure. Îmbinând utilul cu plăcutul, am făcut diferite jocuri înțelegând întocmai mesajul transmis. În final, fiecare tânăr a mers din nou în fața celorlalți, vorbind timp de două minute plecând de la câte un proverb.

Întâlnirea noastră s-a încheiat după ora 18, cu vizionarea unor filmulețe din cadrul viitoarelor proiecte organizate în cadrul Mitropoliei, cu concluzii și impresii, dar și cu o mare îmbrățișare. Ne-am luat la revedere, rând pe rând, de la cei ce au făcut parte din familia noastră pentru o zi.

 

Maria-Veronica Olariu

A.T.O.R. Ruginoasa

Citește alte articole despre: Training comunicare, Parohia Ruginoasa