Grupul psaltic „Melos Paisian”, prezent la hramul chiliei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de la Schitul Lacu și la Festivalul de Muzică Veche din București

Arhiepiscopia Iașilor Noiembrie 27, 2023

Astfel, între 20-22 noiembrie, grupul a petrecut două zile pline de cunoaștere și de rugăciune, prin cântare și prin duh, în Sfântul Munte Athos. 

Mai întâi, luni, 20 noiembrie, grupul, dirijat de psaltul Dorin Ionescu, a oferit răspunsurile în limba greacă, la slujba de priveghere în cinstea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Bucuria psalților și a rugătorilor a fost potențată de interpretarea unor partituri aparținând autorilor clasici precum Iacov Protopsaltul, Petru Peloponesiul, Lampadarie sau Kyriazi Hrisopolitou.

Apoi, în primele ore ale dimineții, a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie de hram, unde la finalul acesteia, grupul a cântat binecunoscutul „Polihronion” pentru stareț. Deosebită pentru psalți a fost și întâlnirea cu gheronda Gherasim, reprezentantul Mănăstirii „Sfântul Pavel” la toate hramurile schitului, care a apreciat prestația interpretativă a grupului.

Ulterior, în decursul zilei de marți, psalții au vizitat mai multe chilii din Schit, primind povețe duhovnicești de la mai mulți părinți. Spre seară, s-au oferit răspunsurile liturgice la Vecernia săvârșită în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie la paraclisul cu hramul „Sfântului Paisie Aghioritul” (al Chiliei Bunavestire), urmând ca a doua zi să cânte la Sfânta Liturghie în același loc. 

După experiența trăită în Sfântul Munte, membrii Grupului s-au îndreptat spre București, acolo unde au participat la Festivalul de Muzică Veche, aflat la cea de a XVIII-a ediție. Astfel, la Biserica „Sfântul Ioan Rusul” – Brâncuși, Grupul Psaltic alături de monahul Filotheu Bălan de la Mănăstirea Petru Vodă (Neamț) au susținut o conferință – concert, în care au fost puse în evidență personalitățile muzicale ale domnitorului Dimitrie Cantemir și a Sfântului melurg nou canonizat, Macarie Protopsaltul. Repertoriul interpretat a avut câteva piese în primă audiție precum Irmosul calofonic „De la scaunul său pogorât-a voievoidul” compus de Petru Berechet în cinstea domnitorului Dimitrie Cantemir, „Polihroniu pentru voievodul Moldovei” compus de Sfântul Macarie Protopsaltul și „Kratimă calofonică”, aparținând lui Dimitrie Cantemir.

(Daniel Mironescu - student la Facultatatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași)

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri