Învierea Domnului, celebrată la Iași în condiții speciale: „De ce să ne bucurăm?”

Arhiepiscopia Iașilor Mai 2, 2021   Autor: Tudorel Rusu

Slujba din noaptea de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Iași a început, conform rânduielii liturgice, la miezul nopții, fiind precedată de Canonul Sâmbetei celei Mari. IPS Părinte Mitropolit Teofan a slujit alături de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai catedralei. Răspusnurile liturgice au fost date de psalții catedralei.

Credincioșii prezenți au respectat regulile specifice acestei perioade pandemice: distanță, mască etc. Pentru a veni în sprijinul lor, pe două ecrane de mari dimensiuni s-a transmis slujba în direct, ele fiind amplasate în zone în care nu exista vizibilitate directă spre locul de slujire. De asemenea, pentru a se diminua riscul infectării și pentru a se preveni orice fel de aglomerări, credincioșii nu s-au deplasat de la locurile lor în momentul în care, în miez de noapte, s-a împărțit lumina sfântă de la Ierusalim. Părintele Mitropolit Teofan, clericii din sobor și voluntarii s-au deplasat cu lumânările aprinse la fiecare dintre cei prezenți.

Cu ocazia marelui praznic, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în cuvântul de învățătură, a explicat faptul că „Ziua Învierii este ziua bucuriei”: „Chiar dacă problemele nu dispar în această noapte, chiar dacă pe undeva, în adâncul ființei noastre, suntem urmăriți de boală, de îngândurări, de îndoieli, această noapte totuși, și în anul acesta, și în anii care au trecut, este și a fost una de bucurie. De ce să ne bucurăm? Ne bucurăm în primul și în primul rând pentru că Hristos a înviat. De ce să ne bucurăm? Ne bucurăm pentru că în lumina Învierii Domnului Hristos, moartea nu mai este ceea ce pare a fi, adică dispariția omului în întunericul mormântului. Prin Înviere, moartea își pierde din conținutul ei tragic și otrăvitor și devine trecere, adică Paște - căci cuvântul Paște «trecere» înseamnă - din viața aceasta în veșnicia prezenței noastre înaintea lui Dumnezeu”.

Începând din noaptea Sfintelor Paşti şi până la Înălţarea Domnului, credincioşii mărturisesc bucuria pascală, salutându-se prin cuvintele „Hristos a înviat! - Adevărat a înviat!“.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri