În anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918, întreaga suflare din localitatea dragă Domnului Unirii, locul unde a fost și înmormântat inițial, a sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române la 24 ianuarie.
Biserica Domnească din Ruginoasa a fost gazda acestor manifestări. Aici au fost prezenți 16 preoți din Protopopiatul Pașcani, alături de părintele protopop, Pavel Postolachi. La început preoții prezenți au urmărit un material pregătit de preotul paroh, Nicușor Olariu, intitulat Unirea Principatelor de la 24 ianuarie 1959 deschide drumul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Preoții și-au împrospătat memoria și au aflat lucruri interesante despre actul Unirii Principatelor. În materialul afișat pe ecran și în cel exprimat s-a arătat că Biserica Ortodoxă Română a contribuit la păstrarea identității naționale și spirituale, la consolidarea conștiinței de unitate națională românească. Expunerea ș-a încheiat prin cuvintele Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: „Nu este unirea mică, ea este unirea de bază şi cea de la Alba Iulia din 1918 este unirea de vârf, de aceea se numește Marea Unire. Dar aceasta este unirea de bază pentru că această unire a permis crearea în 1862 a statului unitar modern numit România”.
La sosirea oficialităților și a invitaților, preoții au săvârșit slujba Tedeum-ului pentru această zi deosebită din istoria românilor. S-a mulțumit Lui Dumnezeu pentru actul Unirii de la 24 ianuarie 1859 și pentru toate binefacerile ce au fost asupra poporului român, după care preoții au intonat „Hora Unirii”.
A fost oficiată apoi o slujbă de pomenire a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a Doamnei Elena, a ctitorilor bisericii și a tuturor făuritorilor Unirii Principatelor Române și a Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Părintele protopop și celelalte oficialități, au evocat pe rând momentul măreț al poporului român de acum 159 de ani, dar și speranța că tânăra generație va păși pe urmele înaintașilor.
Cei prezenți au ieșit la mormântul Domnitorului unde s-a făcut un trisaghion, s-a cântat „Veșnica Pomenire” și s-au depus coroane de flori.
Evenimentele legate de Ziua Unirii au continuat în fața Palatului Domnitorului Al. I. Cuza cu o mare horă și cu un spectacol organizat la Primăria Ruginoasa.