Pomenire la Biserica Domnească din Ruginoasa pentru Domnitorul Alexandru Ioan Cuza la împlinirea a 150 de ani de la moarte

15 Mai 2023

Dimineața zilei de 15 mai 2023, la 150 de ani de la moartea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la Biserica Domnească unde a fost înmormântat, a fost moment de rugăciune și de mângâiere duhovnicească. Un sobor de preoți a săvârșit Sfânta Liturghie la care au participat credincioși din Ruginoasa. S-a elogiat apoi personalitatea Domnului Unirii de la 24 ianuarie 1859 și s-a amintit de „pelerinajul” osemintelor sale, iar la sfârșit s-a săvârșit un Parastas. 

 

Plecat în exil în anul 1866 după ce fusese obligat să abdice, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a murit la 3/15 mai 1873 în orașul Heidelberg (Germania). A fost adus la Ruginoasa unde a fost întâmpinat de Elena Doamna, însoțită de Vasile Alecsandri, Costache Negri și generalul Ioan Emanoil Florescu. Soldații Regimentului 5 Infanterie au intonat marșuri funebre și au tras 21 de salve de tun. Sicriul a fost așezat într-un cort din curtea bisericii, perindându-se la tribună improvizată mai mulți vorbitori care au elogiat personalitatea sa. Au luat cuvântul Mihail Kogălniceanu, Cezar Bolliac, Dimitrie Gusti, Petru Poni, arhiereul Vladimir Suhopan (1800 – 1882) ș.a2. Sicriul a fost așezat la 17/29 mai 1873 într-un mormânt pregătit în partea de sud a bisericii. Cu ocazia înmormântării domnitorului, au fost aduse pentru a fi înhumate aici și osemintele Sultanei Cuza (mama fostului domnitor, care decedase la 20 mai 1865 și fusese înmormântată la Galați). Mai târziu tot aici au fost înmormântați și cei doi fii ai domnitorului, morți de tineri.