Pregătirea Cinstitelor Daruri explicate credincioșilor

Viața parohiei Februarie 26, 2018

În prima Duminică a Postului Paștelui s-a explicat cum pregătește preotul Cinstitele Daruri înainte de a fi sfințite și oferite credincioșilor.

Proscomidia, prima parte a Sfintei Liturghii, constă în pregătirea și binecuvântarea (afierosirea) Cinstitelor Daruri, adică a materiei (pâinea și vinul) jertfei liturgice. Mai exact, slujba Proscomidiei constă în alegerea, pregătirea și binecuvântarea de către preot a darurilor de pâine și vin aduse de credincioși la altar. Astfel darurile sunt ridicate la calitatea de Cinstite Daruri, gata pentru a fi sfințite și prefăcute în Trupul și Sângele Domnului în cadrul Sfintei Liturghii

Spre deosebire de celelalte părți ale Liturghiei, Proscomidia se săvârșește în Altar, numai de preot, fără participarea credincioșilor și fără ca aceștia să audă sau să vadă ceva din ea.

Pentru că este important ca să știm ce se întâmplă în Altar, în timp ce participam la Slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii, în prima Duminică a Postului Paștelui am explicat cum pregătește preotul Cinstitele Daruri înainte de a fi sfințite și oferite credincioșilor. Totodată am prezentat și obiectele de cult necesare la Proscomidie și la Sfânta Liturghie.

Astfel, credincioșii din Ruginoasa au înțeles că în rânduiala Proscomidiei Hristos Domnul este în mijloc prin Agneț, Maica Sa de-a dreapta, prin miridă, sfinții și îngerii de-a stânga, iar dedesubt întreaga adunare a credincioșilor Lui, vii și adormiți.

Această explicație sperăm să crească dragostea și dorința credincioșilor de a participa la Sfânta Liturghie, dar mai ales de a se împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului.

Citește alte articole despre: Proscomidia