Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț și-a serbat hramul

Arhiepiscopia Iașilor Noiembrie 22, 2023

Aflat la începutul postului Nașterii Domnului, praznicul Intrării în Biserică a Sfintei Fecioarei Maria ne îndeamnă să ne pregătim spre a-L primi pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel care tainic vine în viața noastră, precum tainic coboară din ceruri în peștera din  Betleem și se înomeneşte pentru noi ca  pe noi să ne îndumnezeiască.

Slujba Privegherii a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, conduși de părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț. Din sobor au mai făcut parte părintele arhimandrit Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru Vodă, părintele Viorel Laiu, directorul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, părintele protoiereu Bogdan Frăsilă, dar și alți părinți din obștea schitului, invitați. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele protoiereu al Protopopiatului Roznov, Bogdan Frăsilă, care a evidențiat importanța sărbătorii, dar și multiplele semnificații duhovnicești ale acesteia. Răspunsurile la strană au fost date de două grupuri psaltice: primul, format din studenți teologi, condus de ipodiaconul Ionuț Prodan de la Catedrala Mitropolitană din Iași, iar al doilea, format din elevi de la Seminarul  din apropiere, dirijați de profesorul Ioan Cornițescu.

Marți dimineața au fost citite slujba Acatistului și Ceasurile, după care a fost oficiată dumnezeiasca Liturghie de către un sobor de preoți și diaconi, conduși de părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, Consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Din sobor au făcut parte părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, părintele profesor Viorel Laiu, director al Seminarului „Veniamin Costachi”, părintele Lucian Filip, directorul Centrului de Formare Continuă din cadrul Sectorului educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, o parte dintre egumenii celorlalte schituri ale mănăstirii, părinți din obștea mănăstirii sau ai schitului și alți preoți invitați. Răspunsurile la strană au fost date de corul de suflet al Schitului Vovidenia, format din teologi și absolvenți sau studenți ai Conservatorului „George Enescu” din Iași, conduși de prof.  Karina Sasu.

După citirea Sfintei Evanghelii de către arhidiaconul Ilie Leonte, părintele arhimandrit Hrisostom a rostit un bogat cuvânt de învățătură în care a accentuat modul în care această sărbătoare ne ajută în urcușul duhovnicesc către marele praznic al Nașterii Domnului. Între altele, părintele Consilier a subliniat:

Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului este o sărbătoare a bucuriei. Totuși, în această bucurie, Ioachim și Ana, părinții pruncii Maria, erau triști, căci urmau să lase la templu copila lor de doar trei ani, așa cum spune Tradiția. Acest fapt ne face să reflectăm la felul în care Dumnezeu ne dorește pe noi creștinii, în relațiile noastre de comunicare și comuniune cu El, dar și cele ce privesc familia. Tristețea părinților Fecioarei Maria era, la un anumit nivel, dublată de o bucurie atât de mare încât a compensat această mâhnire, transformându-o într-o binecuvântare pentru întreaga lume. Părinții  Ioachim și Ana erau întristați că se despart de prunca lor, dar, tainic au înțeles, insuflați de Duhul Sfânt, că cea de care se despărțeau avea să devină Împărăteasa cerului și a pământului,  cea aleasă din toate neamurile și din toate timpurile, spre a deveni Maică a Mântuitorului lumii. 

La momentul potrivit din cadrul Sfintei Liturghii, mulți copii și credincioși s-au împărtășit cu Trupul și sângele Domnului. La finalul slujbei, egumenul Vovideniei, arhimandritul Mihail Daniliuc, a ținut un scurt cuvânt în care a mulțumit lui Dumnezeu pentru binecuvântarea revărsată asupra obștii și asupra credincioșilor prezenți la slujbă. Apoi, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru delegarea părintelui consilier Hrisostom la hramul Vovideniei. A mulțumit, apoi, soborului slujitor, dar și pelerinilor, care au venit la schit pentru a face parte din alaiul duhovnicesc care a însoțit-o pe Sfânta Pruncă la intrarea sa în Biserică. 

După cele rânduite, doamna primar, jr. Maria-Adriana Petrariu, a înmânat titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei Vânători Neamț părintelui stareț al Mănăstirii Neamț, arhimandritul Benedict Sauciuc, și egumenului Schitului Vovidenia, arhimandritul Mihail Daniliuc, „pentru contribuția semnificativă în promovarea imaginii pozitive a comunei Vânători-Neamț, înfăptuită pe parcursul ultimilor decenii, printr-o implicare remarcabilă în viața religioasă și culturală a comunității vânătorilor de Neamț”.  

Hramul s-a încheiat cu săvârșirea unui parastas pentru ctitorii așezării monastice, pentru toți egumenii și viețuitorii care s-au nevoit de-a lungul timpului la schitul din „Poiana liniștii”.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri